Apartmanlara Risk Analizi Zorunluluğu
Apartman ve işyerlerine uygulanan cezai yaptırımlar son çıkan kanunlarla beraber hızlandı.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun yürürlük maddesi uyarınca 30 Aralık 2012 tarihi itibariyle yürürlüğe giren, ceza uygulanacak maddelerden biri de risk değerlendirmesidir. Bazı cezalar ise 30 Haziran 2013 ve 30 Haziran 2014 tarihinde yürürlüğe girecek.
Risk Değerlendirmesi
Vatandaşların çoğu risk değerlendirmesi ile ilgili böyle bir uygulamanın başladığının ve cezai yaptırımın olduğundan habersizler. 30 Aralık 2012 tarihi itibariyle yürürlüğe giren 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre tüm işyerleri, apartmanlar da dahil, risk analizi yapmak zorunda.
Kapıcı çalıştıran tüm apartmanlar ve işçi çalıştıran tüm işyerlerinin, 2013 Ocak ayında “risk değerlendirmesi” yaptırmaları gerekiyordu. Risk değerlendirmesi yaptırmayan apartmanlar ve işyerlerini yüklü miktarda cezalar bekliyor.
İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi
Cezai işleme neden olan bir diğer konu ise, işçi çalıştıran işyerleri ve apartmanların iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve sağlık personeli çalıştırma zorunluluğu getirilmesi. Bu hizmetlerin tamamını ya da bir kısmını ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden hizmet olarak alabilecekler.
Bu uygulama;
* Çalışan sayısı 50’nin üzerinde olan işyerlerinde 30 Aralık 2012 tarihi itibariyle başladı.
* Çalışan sayısı 50’nin altında olan “tehlikeli ve çok tehlikeli” sınıftaki işyerlerinde, 30 Haziran 2013 tarihinden itibaren başlayacak.
* Kamu kurumları ile çalışan sayısı 50’nin altında olan (apartmanlar dahil) “az tehlikeli” işyerlerinde, 30 Haziran 2014 tarihinden itibaren başlayacak.
Yukarıda belirtilen ünvandaki kişilerin istihdam edilmemesi ya da hizmet olarak satın alınmaması durumunda ise ceza oldukça fazla. Bu durumda her ay için 12.500 Lira idari para cezası kesilecek.
Eğitim
Son olarak 30 Aralık 2012 tarihinde yürürlüğe giren bir diğer konu ise iş sağlığı ve güvenliği eğitimi ile ilgili. Kanuna göre işveren çalışanlarına iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitim verdirmek zorunda, aksi durumda her bir çalışan için 1.078 TL idari para cezası kesilecek.
İşverenler meslek hastalıkları, ilk yardım ve kurtarma, teknik konular ve mevzuat ile çalışanların sorumluluklarının anlatıldığı eğitimleri çalışanların almasını sağlamak zorunda. İşverenler bu eğitimleri ortak sağlık güvenlik birimlerinden, iş sağlığı güvenliği uzmanlığı veya işyeri hekimliği eğitim kurumlarından, kamu kurum ve kuruluşlarından, işçi ve işveren sendikalarından, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarından alabilecekler.
Kaynak: www.donusumisg.com/tr